Utolsó kommentek:

nd.7432 (törölt) 2015.12.09. 15:09:37

Véleményem szerint a magánrendelések sokkal jobbak, hiszen megadott időpontunk van, tehát nem kell várni. Lehet, hogy valamennyivel többet kell fizetni, de a betegellátás is sokkal profibb, környezet is igényesebb. Én ma már csak a Medcity Egészségközpont szakrendeléseire járok! Állandó minőség, kedves orvosok, diagnoszták. Sosem választanék már helyette állami ellátást! : www.medcity.hu

Bejegyzés: Magánellátás vagy állami finanszírozás?

elizabetta 2013.01.19. 18:20:13

Teljesen igazat adok a blog írójának.
A magyar egészségügyet a hálapénz szervezi és nem a mindenkori miniszter. Csak nálunk lehet intézményben orvost választani, a világ más országaiban ez csak akkor lehetséges, ha az illető egyedül dolgozik. Orvost venni a beteg pedig azért akar, hogy szépen beszéljenek vele, szívesen fogadják és odafigyeljenek rá, mer fél. Joggal, mert a magyar ellátó rendszerben minősíthetetlenül viselkednek a betegekkel szemben elsősorban az asszisztensek és a nővérek, de az orvosok is. Azért gyakori az orvos -beteg találkozás, mert percek alatt kirúgják a beteget, nincs beszélgetés, a betegség elmagyarázása. Félmunkát végeznek. A visszarendelés mindenkinek érdeke. A kórház újabb pontokat szerez. az orvos még esetleg paraszolvenciát is. Túl sok az ágy is. A krónikus ágy is sok, mert ide dugják be azokat a családtagokat, aki otthon már meguntak, legalább egy kis időre, hogy a család fellélegezzen az öreg ellátásának és elviselésének a terhétől.
A lakosság ugyanakkor elkényeztetett, minden semmiséggel orvoshoz megy. Angliában a hőemelkedéses gyerek iskolába, óvodába mehet, de ha elmúlt láza, már másnap is. Nálunk haza küldik, igazolásokat kérnek, ha egyet köhint, már mehet haza.A lakosság zabál és egészségtelenül él. Nem mozognak, ülnek a tv előtt, nézik a népbutító kereskedelmi csatornákat,és híznak. Viszont állandóan nézetig a magas koleszterint és töménytelen mennyiségű gyógyszert szednek eredménytelenül. Ha aztán a sok kisminkelt vékony való világos láttán belenéznek a tükörbe depresszióssá válnak, pánikolnak, és rohannak a 80 éves kora felett is rendelő pszichiáterhez (hiányszakma) és felíratják az antidepresszánsot. A vizitdíj csak abban a formában volt hülyeség, nem kellett volna ellene népszavaztatni. Sehol nem fizet vizitdíjat az, akit a háziorvos utal valahova, csak akkor, ha saját magától veszi igénybe, esetleg indokolatlanul az ellátást. (Három hetes vállfájással sürgősségire megy pl.)

Bejegyzés: Betegország betegségügye

lacix86 2013.01.18. 10:34:25

Az egészséges életmód nagy része nem pénzfüggő,de könnyű erre fogni. Egyébként Budapesten bárki hamar feljuthat pl. Normafára, és nem kell érte fizetni,aki utál futni, biciklizzen, de a gyaloglás is elég. Könnyű kifogást találni.

Bejegyzés: Betegország betegségügye

qaly 2013.01.17. 20:35:53

@drboborjan: Köszönöm! A leírtakkal pedig teljes mértékben egyetértek, nincs is mit hozzáfűznöm:)

Bejegyzés: Miért mennek el a gyógyítók?? - Az egyik ok

drboborjan 2013.01.17. 20:18:30

A bérekről, csak tényszerűen , ha már a bérfeszültség felmerült a szektorok között...(szeretném fokozni :) )
2001-ben Mikola mondott valamit, ami ma is igaz.
Nem lát különbséget például egy városi bíróságon dolgozó bíra vagy ügyész és egy kardiológus szakorvos között, csak a fizetésben van 2-3x-os szorzó vagy osztó, attól függ honnét nézzük. (nem hergelni akarok, csak gondolkodjunk.)
A bíró, ügyész alapfizuja pályakezdőként (frissen kinevezve szakvizsgája után) 356ezer, ehhez ennek egyharmada pótlékként, na ez 462, de legyen csak 356ezer.
Egy közalkalmazott frissen szakvizsgázott orvos bruttó alapbére -egyetem után 5 évvel- 148ezer. Az ügyelet is ebből képződik. Egy hétvégi 24 órás ügyeletért átlag 1000Ft alatti órabért kapnak, így 20 ezer bruttó 24 óra ügyeletért, 15 ezer körül hétköznapi ügyeletért. Ha valaki 4-et ügyel egy hétvégével havonta akkor az 200ezer bruttó körül van.Én azt hiszem nem kell tovább számoljam.
Ha már 12 éve a pályán van és van 2 szakvizsgája is, akkor a bruttó alapbére 177ezer,ehhez majdnem fenti ügyeleti díjakkal. Mennyit kap egy ügyész ha jó szakember, 10 évvel az egyetem után, és 7
évvel a kinevezése után ? hát megint van egy 2-3x szorzó. Sok kis apróságot lehetne mondani de hagyjuk. A lényeg, nincsen perspektíva. Nincsen légyeges előremenetel.
Azért szerezzen valaki kemény munkával, tanulással plussz szakvizsgát, hogy bruttó 10ezerrel legyen több a fizuja?(ennyi jár ugyanis plussz képesítésért) Hát nem fog. Elmegy külföldre. Közalkalmazottként az alapbéred 30 éves munkaviszony után 55 évesen sem lesz 356ezer!!! Akkor meg már mindegy, mert a gyerekeidet előtte kell felnevelned.
Aki megsértődne ezen példán, van analógia:
állami szektor, közpénzből finanszírozva, közfeladat, kiemelt érdekű, azonos kvalifikálstsági szint (egyetem, doktori cím), felelősség óriási (igazságügy egészségügy ebben a kérdésben analóg) stb stb stb. Akkor miért-e különbség?
A feudális rendszerről még később írok.
Üdv, jó a blog. Igaz, és való.

Bejegyzés: Miért mennek el a gyógyítók?? - Az egyik ok

vidor 2013.01.17. 19:22:29

@Salemi boszorkány:

"Kiszámoltam, hogy mennyibe kerülne az egészséges életmód, körülbelül a háromszorosát kellene megkeresnem a mostani fizetésemnek."
"Azt el tetszett felejteni, hogy ennek az egészségtudatos életmódnak ára van, amely pénzben fejezhető ki."

Ára? Nem tudom, neked mit jelent "az egészséges életmód", de nagyon sok embernek elég lenne, ha kevesebbet enne, inna és szívna, és még több pénze is maradna a végén. Amiből talán arra is jutna néha, hogy sült krumpli helyett salátát egyen köretnek, vagy valamilyen sportra költsön. Nem mintha futni, ugrókötelezni, felülést csinálni nem lehetne ingyen, hogy csak néhány példát mondjak. Öt-tíz ezer forintból vehetsz egy pár kézisúlyzót, amit az egész család használhat száz évig.

"Ő mozog a legtöbbet a családban, koszorúér szűkülettel és 5 féle szívgyógyszerrel pedig nem lehet aktívan sportolni"

De a többiek koszorúér-szűkület nélkül is alulmúlják, gratulálok.

"Egyébként utálok futni."

Ehhez is gratulálok. Erről van szó.

Bejegyzés: Betegország betegségügye

Terézágyú 2013.01.17. 12:55:03

@vasziljevics:
"más országokban (és nem csak Nyugaton!) járva magashegyi túrákon gyakran találkozni 60, 70, sőt, 80 feletti túrázókkal"
Hánnyal? És azok milyen messziről mennek oda a "magashegyekbe"?

Bezzeg amikor Magyarországon mész el hegyi túrára, akkor kizárólag negyven alattiakat találsz...?? Sőt, még azokat se?

Bejegyzés: Betegország betegségügye

Állítsuk meg a ......... 2013.01.17. 12:47:39

@vasziljevics:

Azt el tetszett felejteni, hogy ennek az egészségtudatos életmódnak ára van, amely pénzben fejezhető ki.
A magyar lakosság nagy részének nincs pénze hétvégenként 100-200 km-re kirándulgatni.
Alföldön meg nem lehet hegyet mászni, csak futás/gyaloglás közben beszívni a jó kis szmogot.
Egyébként utálok futni.

Bejegyzés: Betegország betegségügye

qaly 2013.01.17. 12:27:16

@schmittpál: hmmm...hát jó,értem amit mondasz. Akkor átfogalmazom. Érdekes egyébként hogy mennyire mást jelent ha máshonnan nézzük:) ez esetben a szolgáltatás közjószágként viselkedik,aminek következtében a kereslet teljesen árrugalmatlanná válik. Közelednek az álláspontok?:) Így valóban precízebb egyébként.

Bejegyzés: Betegország betegségügye

schmittpál 2013.01.17. 12:11:20

@qaly:
"csökkentse az adott szolgáltatás árrugalmatlan jellegét"

nem, a szolgáltatás épphogy árrugalmas, ezért van hatása a vizitdíjnak. helyesen:

"csökkentse az adott szolgáltatás közjószág jellegét"

Bejegyzés: Betegország betegségügye

vasziljevics 2013.01.17. 12:08:22

Magyarországon elképesztően rossz a lakosság egészségtudatossága. elég csak a fűszeres konyhát, a mozgás/sport hiányát, a dohányzás és az alkoholizmus elterjedtségét megnézni.

más országokban (és nem csak Nyugaton!) járva magashegyi túrákon gyakran találkozni 60, 70, sőt, 80 feletti túrázókkal, akik vidáman bóklásznak olyan helyeken is, ahová már a magyarországi 40-esek is képtelenek lennének eljutni (egészségügyi és szemléletbeni okokra gondolok elsősorban). a magyar el sem él addig, amilyen korban ezek az emberek még komoly túrákba kezdenek.

mifelénk ez nem menő. döglés a tévé előtt, jó zsíros kaják, cigi, szesz, az van dögivel. lehet, hogy kihúzom a gyufát ezzel, de az ellátásra nem szabad többet költeni, mint most. sőt. inkább arra kellene áldozni, hogy a népesség szemléletmódját megváltoztassuk - hiszen eleve hatékonyabb (és olcsóbb is) megelőzni a bajt, mint utólag kezelgetni a mindössze 40-50 éves emberi roncsokat, akik már amúgy is javíthatatlanul tönkretették saját magukat.

Bejegyzés: Betegország betegségügye

qaly 2013.01.17. 11:07:08

@kalandfereg: egyetértek. Annyit fűznék hozzá,hogy a kútvölgyi már nem menő. Honvédkórház:)

Bejegyzés: Betegország betegségügye

kalandfereg 2013.01.17. 10:57:44

A vizitdíj bevezetésekor adva volt egy szar kormány, aminek ez lett volna szinte az egyetlen épkézláb gondolata.
Erre mi történt? Volt nekünk akkor egy ellenzékünk, aki megmutatta, hogy ők ellenzékből is legalább olyan kártékonyak tudnak lenni, mint a kormány.
Nemes egy versengés volt, nem is tudom, ki győzött, de azt tudom, hogy ki vesztett: mi mindannyian.
Kivéve persze a politikusokat, nekik ott van a Kútvölgyi, meg a milliós fizetéseik.
Ez Magyarország.

Bejegyzés: Betegország betegségügye

lavór 2013.01.17. 10:09:15

"Betegország betegségügye
Az OECD kiadványa lesújtó képet fest a magyar lakosság egészségügyi állapotáról."

Hm... Ehhez nem kell kiadvány.
Tudjuk.

Bejegyzés: Betegország betegségügye

qaly 2013.01.17. 10:00:10

@jova68: ezzel tisztában vagyok, a saját bénaságom miatt van. Ha nagyobb grafikont teszek,, az zavaróan nagy, az lenne a legjobb, ha ezt a méretet, vagy akár kisebbet tudnék feltenni, majd rákattint, nagyobba megjelenik, de eddig még nem sikerült ezt elérnem, tisztában vagyok a problémával, én is látom, hogy nem jó:) Ráadásul modern generációnak tartom magam, de úgy látszik ez is reltív...:)

Bejegyzés: Betegország betegségügye

Állítsuk meg a ......... 2013.01.17. 09:08:57

Kiszámoltam, hogy mennyibe kerülne az egészséges életmód, körülbelül a háromszorosát kellene megkeresnem a mostani fizetésemnek.
Egyik családtagnak amúgyis át kellett állnia a gluténmentes diétára, hát az rendesen földhöz vágja az embert.
Csak a liszt:1100-1500 forint.A lisztérzékeny betegek étkezését nem támogatja az egészségbiztosító.

Egyébként meg mindig kinevetjük a háziorvost azóta, amióta a szívbeteg családtagnak állandóan sportolást javasol.Ő mozog a legtöbbet a családban, koszorúér szűkülettel és 5 féle szívgyógyszerrel pedig nem lehet aktívan sportolni, de dolgozni azt rogyásig.

Bejegyzés: Betegország betegségügye

2013.01.17. 09:08:31

Szomorú.
Viszont a szerkesztőnek jelezném, hogy a 0 és 8 számokat nemigen lehet megkülönböztetni egymástól a grafikonokon, ami igen zavaró.

Bejegyzés: Betegország betegségügye

JT_Biopower 2013.01.17. 09:07:24

Talán már többen mondták, a magyar genetikailag (is) alávaló népség, avagy az a félázsiai turulmadár nagyon beteg lehetett! ;)

Az előttem szólókhoz hasonlóan a helyes életmódot tartom leginkább üdvözítőnek, mert ez jótékony hatással van a kórházi ágyakra és az orvoslétszámra, stb.
Amíg ezirányban nincs valami pozitív diszkrimináció, addig sokaknak nem lesz érdeke változtatni, mert miért? Egyszerűbb bekapni a pirulát, mint napi fél órát mozogni/sportolni. Aztán meg ha baj van, akkor elmegy az orvoshoz és a hasonszőrűekkel együtt jajgat, hogy órákat kell várnia mire bejut a rendelőbe.

De persze a gonosz gyógyszergyártók (pláne ha multi, fujj), orvosi egyetemek, stb. mind abban érdekeltek, hogy az emberek betegek legyenek, mert akkor a saját létüket is megindokolták!

Bejegyzés: Betegország betegségügye

Csokonai Vitéz Műhely 2013.01.17. 08:45:40

1. Egy hatékony megelőzés és egészségvédelmi alapoktatás létrehozása általános iskolákban, háziorvosi szolgálat, járóbeteg ellátás és korszerű rehabilitációs és ápolási rendszer (a szociális okokból valóelhelyezés elkerülése) kiépítése.

2. Ügyészségügyi szektor nyitása a versenyre: (állami + magánbiztosító)állampolgári jogon járó alapellátás- keresetarányos befizetés + kiegészítő ellátás az önkéntes magánbiztosítási rendszeren keresztül. Bokros 95-ös tervei.

Mindezzel az a baj, hogy egy olyan országban élünk, ahol lehet azzal is választást nyerni, hogy a választási évben szépen kiszélesíti a kormány az állami alapellátást és ezzel tönkreteszi a rendszert.
Egyedüli rögtön bevezethető megoldás jelen pillanatban egy brutális (akár sokkoló) megelőzési oktatás kiépítése, aminek a haszna persze leghamarabb 15-25 év múlva jelentkezik.

Bejegyzés: Betegország betegségügye

makacs szennyeződés 2013.01.17. 08:30:15

@Crass: vizitdíj most is van, úgy hívják, hogy hálapénz.
csak most mutyiba, ezért a magyarok ezt szeretik.

igaz, nem mindenki fizeti, de aki igen, az nagyon sokat.

Bejegyzés: Betegország betegségügye