Közalkalmazottak kényszerpályán

2013.01.12. 13:04 qaly

1221-aging-doctor_vg.jpgBár egy korábbi posztomban már foglalkoztam a kényszernyugdíjazás kérdésével, tekintettel azonban az azóta történtekre újra felelevenítem a témát. A kormányzat elhatározta, hogy nem engedélyezi tovább a nyugdíjas korú (62 év, illetve 2010-től 65 év) közalkalmazottak számára a kettős juttatást (fizetés melletti nyugdíj), tehát aki betölti a nyugdíjkorhatárt, annak jogviszonya automatikusan megszűnik, köszönjük szépen az elvégzett munkát. Ez volt a kezdeti alapkoncepció, itt egyelőre még nem érintem az egészségügyet.

A közalkalmazotti státusz megítélése és - ha lehet így mondani - "fejlődése" a rendszerváltás utáni évek során meglehetősen érdekesen alakult. Ahogy kialakult itthon is a klasszikus piac, piaci verseny, annak minden előnyével és hátrányával, úgy idomult hozzá a munkaerőpiac is, a (nem közalkalmazotti) fizetések a piaci verseny szabályai szerint egyre magasabb szintet értek el, az életszínvonal és a fogyasztás szép lassan emelkedni kezdett. Az állami szférában azonban nem történt jelentős változás. Nem volt tapasztalható elképesztő erőfeszítés, hogy a szektor kereseteit a nyugati bérszínvonalhoz, bérszínvonal irányába emeljék. Az állami és a versenyszféra közötti aránytalanságot valahogy tehát oldani kell. A közalkalmazotti státuszt így egyéb, nem feltétlen anyagi előnyökkel kell(ett), hogy vonzóvá tegye a mindenkori kormány; rugalmasabb szabadságolások, rugalmasabb (rövidebb?) munkaidő, egyéb nem anyagi jellegű juttatások. Anyagiakban pedig a végkielégítés és a nyugdíjak melletti kényelmes munkalehetőség. Így tudta az állam megbecsülni, "kompenzálni" a közalkalmazottakat. Az utóbbi években azonban a közalkalmazottak bizony kezdték elveszíteni ezeket az előnyöket. Emlékezzünk csak a kormányzat próbálkozásaira a végkielégítések (visszamenőleges!) megadóztatásáról, melynek áldozatául eshetett volna számos közalkalmazott, hisz a javaslatban a "jó erkölcsbe ütköző" kifizetésekről volt szó (alapvetően természetesen jogos volt a felvetés az adott, konkrét, BKV-val kapcsolatos szituációban). De ki határozza meg, hogy egy évtizedek óta tanító, vagy a minisztériumban dolgozó közalkalmazottnak mennyi az, amennyi nem ütközik a jó erkölcsbe? Egyáltalán milyen jogi kategória a jó erkölcs?

Most pedig a munka melletti nyugdíj lehetőségét is elvették, persze csak a közalkalmazottaktól. Vagy lemaradtam a közalkalmazottak általános bérrendezéséről, felzárkóztatásáról a versenyszférához viszonyítva, vagy nagy a baj. Lehet, és kell is(!) arról vitatkozni, hogy egy jóléti államban, ahol a társadalom fokozatosan öregszik, meddig bírja a felosztó-kirovó rendszer a (nyugdíj)terheket, milyen intézkedésekkel lehet enyhíteni ezt a feszültséget (nyugdíjkorhatár emelésével, születések számának növelése révén egy egészségesebb korfa kialakulására való törekvéssel, vagy például a nemrég megszüntetett pénztári elemek beépítésével!), azonban jelen törvények szerint a nyugdíj, megfelelő szolgálati idő letelte után törvényi alapon jár. Ez lehet, hogy jó, lehet, hogy rossz, lehet, hogy a munka mellett nyugdíjat is felvenni luxus, át lehet és előbb-utóbb át is kell gondolni az egész nyugdíjrendszert, de jelenleg jár. Egy meglehetősen koncepciótlan, megint rosszul kommunikált rendelettel, megint csak a közalkalmazottaktól (!) elvenni, méghozzá igen sokat elvenni finoman fogalmazva legalábbis nem úriemberhez méltó. Olyan ösztönzői rendszert kell kialakítani - mind munkáltatói, mind a munkavállalói oldalon -, hogy a ledolgozott évtizedek után csak annak álljon érdekében és szándékában tovább dolgozni, akinek munkája valóban értékes és nehezen pótolható. Ennek következetes tiltása azonban kissé merev gondolkodásra vall.


Az egészségügyben pedig még összetettebb a helyzet. A jelen állás szerint a munkaviszony (közalkalmazotti státusznál) a nyugdíjkorhatár elérésével automatikusan megszűnik, egyéni elbírálás alapján engedélyezhetik a nyugdíjas korú dolgozók további jogviszonyát, a kettős juttatás azonban az egészségügyben is tiltott. A nyugdíjkiesést mintegy kompenzálva azonban egyfajta ösztöndíjat kapnának az idősebb gyógyítók (?). Számos probléma van ezzel az egészségügyben.

Amennyiben valóban munkaerőhiány van jelenleg is, akkor nem veszíthetünk el egy dolgozót sem. Miért lesz olcsóbb az államnak ugyanakkora nettó keresetet biztosítani a körülbelül 6000-7000 érintettnek (ebben nincsenek benne a szakdolgozók!) ily módon, mintha azt nyugdíjból, nyugdíjalapból oldanák meg? Félek azért, mert a nyugdíjalapban ez az összeg bennmarad, legyen miből finanszírozni az újra felmerült 13. havi juttatást (közel a választás), az egészségügyi dolgozók kiesett keresetét pedig szép csendben megoldják az egészségügyi kasszából. Ha megkapják egyáltalán. Újabb bújtatott forráskivonás az egészségügyből. Ha pedig nincs szükség minden alkalmazottra, és az egyéni elbírálás nem csak színjátékot, de valódi elbírálást jelent, akkor pedig kinél lesz a döntés joga? Természetesen valahol a minisztériumban, azonban nyilván nem tudhatják, hogy az adott doktor milyen valós munkát végez, így intézeti javaslattal kerülnek majd be a nevek, így azonban nyilvánvaló, hogy az fog tovább dolgozni, akinek megfelelő kapcsolatai vannak, nem pedig az (vagy nem csak az), akire valóban szükség van. Az érdekek pedig az egyes szakmák között is nagyon különböző forrásokból fakadnak. A helyzet abszurditását mutatja, hogy vannak olyan területek (jellemzően például a nőgyógyászat), ahol egyes orvosok ún. önkéntes segítőként dolgoznak, tehát eleve fizetés nélkül végzik a munkájukat, miközben informális juttatások (azaz hálapénz) formájában jelentős bevételre tesznek szert. Nagyon sok helyen tehát nem azon múlik a kereseti színvonal "szinten tartása", hogy az illető kaphatja -e a nyugdíjat vagy sem, aprópénz ez annak a 10-15%-nak, akik a hálapénz nagyon jelentős részét megkeresik és természetesen a legtapasztaltabb, legrégebben dolgozó orvosi körből kerül ki ennek oroszlánrésze. Megalázó azonban az idős orvosi karra nézve, hogy 30-40 év gyógyítás után ilyen formában váljanak meg tőle, vagy kegyeskedjenek megengedni azt, hogy tovább gyógyítson, valamilyen fajta "majd megoldjuk egy kis ösztöndíjjal, majd lesz valahogy, még nem tudjuk hogy" módon, miközben minden sarkon azt halljuk, hogy lassan valóban nem lesz, aki ellássa a betegeket...

A bejegyzés trackback címe:

https://qaly.blog.hu/api/trackback/id/tr145013742

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Amikor a sas legyeket kapkod 2013.01.13. 00:27:05

A kormány tényleg nem pihen – dolgozik éjjel, dolgozik nappal és dolgozott akkor is, amikor már mindenki más azon gondolkodott, mit fog enni és mennyire fog berúgni Szilveszter napján. A kormány a közszférában alkalmazandó nyugdíjpolitikai elveket (lá...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kela-bá 2013.01.12. 21:27:18

Szerintem, akiknek a mai demokratikus, csodálatos szabad világban közalkalmazottként sikerül "elérni" a nyugdíjas korig, az kezdje meg a megérdemelt pihenését ! Ha még van kedve és energiája, sok-sok tapasztalatával talál lehetőséget a "szabad piacon" . Lazán, lezseren élvezze a megérdemelt pihenést, élvezze az életet, gyermekei, unokái társaságában, lehetőleg a szabadban, jó levegőn, minél tovább.

A fiatalok - akik között sajnos sok a munkanélküli- meg vegyék át a staféta botot, és szolgálják a közpénzen a "köznépet" ! Okosak a mai gyerekek, nem kell őket félteni, meg állják a helyüket csak legyen nekik tisztes fizetéssel.

Apropó ! Hallottak RÁTAI DÁNIEL fiatalember világhírű találmányáról ? Szenzációs ! Nézzék meg itt:youtube Boltokban a fiatal magyar találmánya.

Jó éjt mindenkinek !

Ipari-antidepresszió 2013.01.12. 22:40:23

" azonban jelen törvények szerint a nyugdíj, megfelelő szolgálati idő letelte után törvényi alapon jár. "

Most változik meg a törvény és nem fog járni. Nem értem ezt az érvelést. Mellesleg a MANYUP államosítással egyidejűleg a nyugdíjjárulék sem járulék már többé, hanem adó és a nyugdíj emiatt nem jár automatikusan. Az adóért semmilyen ellenszolgáltatás nem jár.

Balthazor Hellman 2013.01.12. 22:44:13

@kela-bá: sajnos van olyan terület, ahol ez a dolog csak káoszt, és romlást hoz... a felsőoktatásban van olyan helyzet ahol nagy baj lesz szeptembertől... Ezt a törvényt 2-3 év alatt fokozatosan kellett volna behozni... de gondolkodni azt luxus a törvényhozásban... ha valaki az egyedi elbírálással jönne, az eddigi információim alapján az említett problémán nem segít...

qaly 2013.01.12. 22:58:41

@Ipari-antidepresszió: Ez így nem teljesen igaz. A nyugdíjra való jogosultságról ugyanis törvény rendelkezik, míg a jelen helyzetet egy kormányhatározat teremtette meg. A jogforrási hierachiát tekintve a kormányhatározat jelentősen alárendelt szereppel bír a törvényhez képest. A jogforrási hierarchia elvét figyelembe véve az alacsonyabb színtű jogszabály nem ütközhet magasabb szintűvel (ha ütközik az alacsonyabb szintű hatályon kívül kerül). Megteheti tehát a kormányzat, hogy nem kívánja foglalkoztatni saját alkalmazottait a nyugdíjkorhatár elérése után, akit azonban foglalkoztat, attól - elvileg - épp a jogforrási hierarchia elve miatt nem tagadhatja meg a nyugdíj folyósítását! Notórius demokráciaféltők pontosan ilyen helyzetben szoktak alkotmánybíróságot emlegetni...

Ipari-antidepresszió 2013.01.12. 23:26:48

@qaly: Majd belerakják valami törvénybe is, ha az sem elég, akkor az alkotmányba...

Amúgy meg tulajdonképpen érthető is a törekvés. A közszolga eleve az adókból él, a nyugdíjas szintén. Egy nyugdíjas közszolga, aki dolgozik is, az már kétszer annyiba kerül, mint egy közszolga. Ezért szerintem igazságosabb, ha abból a két pénzből egy fiatal munkanélkülit dolgoztatnak inkább és a maradékból meg vagy nyugdíjat vagy munkabért fizetnek.

qaly 2013.01.12. 23:37:58

@Ipari-antidepresszió: Abszolút világos érvrendszerekkel lehet alátámasztani a törekvést, ezt értem és nem is vitatom. Én két fő problémát látok: az egyik a szakma jellegéből és a humánerőforrás szűkösségéből fakad, miszerint a kieső orvosok magas száma miatt az ellátás veszélybe kerül (nincs több ezer fiatal "talonban", hanem évi kb. 1000-1200 tapasztalatlan végzős, akiknek mondjuk 30%-a rögtön el is megy), a másik ok szimplán anyagi; a nyugdíjból nem tudja fenntartani ugyanazt az életszínvonalat, értelemszerűen törekszik arra, hogy a bevételei ne csökkenjenek. egyébként a határozat: www.magyarkozlony.hu/pdf/15548
és a törvény: net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99700081.TV

qaly 2013.01.12. 23:45:50

@qaly: Megvan közben a megoldás:) optijus.hu/light/torvtar/torvszoveg.php?twhich=21387
10 §, jan 01-től a 83/C bekezdéssel hatályos, azaz "83/C. § (1) Az öregségi nyugdíj folyósítását - a jogviszony létesítésének hónapját követő hónap első napjától a jogviszony megszűnése hónapjának utolsó napjáig - szüneteltetni kell..."

qaly 2013.01.12. 23:48:05

Ettől függetlenül továbbra is diszkriminatívnak tartom, hogy a kormány a "saját" alkalmazottait,a közszolgákat ilyen módon negatívan megkülönbözteti...

M. Péter 2013.01.13. 05:14:09

@Ipari-antidepresszió: A nyugdíj nem segély, amelyet rászorultság alapján osztanak, hanem a befizetett járulékok alapján jár(na). Ha a nyugdíjkorhatárt betöltött közalkalmazott másutt dolgozik tovább, akkor jár neki továbbra is a nyugdíj ezután is. Ezenkívül szeretném látni, hogy honnan lesz majd a sok fiatal orvos, aki betölti az állásokat.

zek11 2013.01.13. 06:39:28

A magánszektorban ilyen probléma nincs, nekem az összes munkaszerződésem tartalmazta, hogy az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésével a munkaszerződés automatikusan megszűnik.

czjanos 2013.01.13. 07:26:36

Az egészségügyben felvetődő problémára a kormánynak előzetesen kellett volna felkészülni, hogy ne okozzon súlyos ellátási zavarokat. A tisztviselői karban az asztalukba kapaszkodó "nyugdíjasok" eltávolítása nagyon is helyén való. Utat kell adni a tehetséges fiataloknak és talán a korrupció is csökkenhet, ha a megcsontosodott döntéshozók kikerülnek a rendszerből. És ezt a politikusokra is értem, : nincsenek pótolhatatlan emberek a politikában sem! (lásd: a 65 éves képviselő alkotmánybíróvá történt megválasztása 9 évre)

lavór 2013.01.13. 08:18:16

6-7000? 150-300.000 fő felesleges a közszférában. És nem elsődlegesen az egészségügy hordozza ezt a nagy számot.

Unbiased 2013.01.13. 09:21:18

Mivel a rendelkezés diszkriminatív (csak a közszolgákra vonatkozik), azért azt nem lehet erkölcsi érvekkel alátámasztani. Egyébként az is furcsa, hogy ha egy aktív közszolga másodállást vállal (akár egy másik közszolgálatban), akkor azt senki sem kifogásolja, hogy két helyről markol fel pénzt.

na4 2013.01.13. 09:33:23

Legalább 70 kórházat be kell zárni, mert veszteséges, pazarló, és már a betegek is messze elkerülik a sz@r színvonal miatt.

Az állami nyugdíjrendszert meg kell szüntetni, mert igazságtalan és pazarló, a nyugdíjat mindenkinek magának kell összegyüjtenie.

Pazarló és igazságtalan szociális juttatásokat törölni.

Többszázaezer tintanyalót ki kell rúgni a közszférából és be kell vezetni az elektronikus, digitális államot. Egyszerü, gyors, olcsó.

Gagyi egyetemeket bezárni.

Az elért megtakarításokat müszaki, tudományos és szakmunkás képzésre, innovâcióra il.. gazdaságfejlesztésre kell fordítani.

Adókat drasztikusan csökkenteni, és a megtakarított pénzt a munkavállalónál hagyni.

Ha ezt tesszük, az ország szárnyalni fog.

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2013.01.13. 09:56:59

Vasárnap délután a Fidesz Lendvay utcai székházánál demokratikus pártok és civil szervezetek felhívására tüntetők tiltakoznak amiatt, hogy Bayer Zsolt cigánygyűlöletet gerjesztő cikkének botrányát a Fidesz megpróbálja eltussolni. Kocsis Máté fideszes politikus megismételte, hogy aki Bayer szövege ellen tiltakozik, az szerinte "akarva-akaratlanul a bűnözők és gyilkosok pártjára áll."

A vasárnapi eseményen a DK mellett az MSZP, az LMP a Szema, a Szolidaritás, a Polgárjogi Mozgalom a Köztársaságért, valamint a Lasso Drom szervezet képviselteti magát.

qaly 2013.01.13. 10:00:35

@Nem fidesz, magánvélemény Bayer te sunyi, szaralak: Nem moderálok amíg valaki nem használ trágár, gyalázkodó kifejezéseket, de kérem, hogy az ennyire ide nem illő hozzászólásokat mellőzni szíveskedjenek!

dr kíváncsivagyok 2013.01.13. 10:41:36

@na4:
"Legalább 70 kórházat be kell zárni, mert veszteséges, pazarló, és már a betegek is messze elkerülik a sz@r színvonal miatt.

Az állami nyugdíjrendszert meg kell szüntetni, mert igazságtalan és pazarló, a nyugdíjat mindenkinek magának kell összegyüjtenie.

Pazarló és igazságtalan szociális juttatásokat törölni.

Többszázaezer tintanyalót ki kell rúgni a közszférából és be kell vezetni az elektronikus, digitális államot. Egyszerü, gyors, olcsó.

Gagyi egyetemeket bezárni.

Az elért megtakarításokat müszaki, tudományos és szakmunkás képzésre, innovâcióra il.. gazdaságfejlesztésre kell fordítani.

Adókat drasztikusan csökkenteni, és a megtakarított pénzt a munkavállalónál hagyni.

Ha ezt tesszük, az ország szárnyalni fog. "

Matolcsy Úr,...nem meri vállalni a nevét ?!

70 kórházat bezárni ?

dr kíváncsivagyok 2013.01.13. 10:44:24

@qaly:
Nem moderálsz,...pedig megtehetnéd , mi ?
Nem ideillő ?
Hová illik az , hogy ezt a sunyi , egyre szélsőségesebb Fidesz-bandát le kell kergetni ??

qaly 2013.01.13. 10:47:47

@dr kíváncsivagyok: Az tény, hogy a kapacitások és a rendelkezésre álló működtetési források nincsenek összehangban. De nyilván nem megoldás az sem, hogy akkor bezárjuk a kórházak felét...

rennie 2013.01.13. 10:53:49

Egészségügyben dolgozóként kíváncsian várom, mi lesz ennek a vége. Ugyanis tudok olyan osztályt, ahol egy, azaz egy orvos van, nyugdíjas. Oké, nem egy baleseti sebészet, de azért... És olyan osztályt is, ahol egy képzett nővér van, természetesen nyugdíjas, és néhány segédnővér, aki injekciót beadni nem tud, csak ágytálat hordani. És nyilván ha szétnéznénk még néhány kórházban, lennének bőven ilyen helyzetek. Akkor most a kórház vezetőinek külön kérvényt kell majd benyújtani, hogy mehessen tovább a betegellátás, és fönt a padláson majd döntenek így vagy úgy? Vagy arra apellálnak, hogy az idős orvosoknak, ápolóknak nem lesz pofájuk cserben hagyni a betegeket, az intézményt, és így az állam kap fele pénzért személyzetet?

VoluntartistA 2013.01.13. 11:32:05

Ismét a közalkalmazottakon spórolnának, őket szabályozzák, mert ezt a legkönnyebb. Pedig ők aztán nem tudnak adót csalni, stb. Mintha más probléma nem is lenne. Szégyen és tragédia.

aleb19 2013.01.13. 11:33:10

friss diplomásként voltam közszolga ami a hivatalokban folyik az gusztustalan és gerinctelen az öreg butordarabok akik már be vannak betonozva probálják kinyomni a fiatal diplomásokat a fő taktika ellehetetleníteni és elvenni a kedvét az izgága, gondolkodó, probléma megoldásra törekvő frisshusiknak mindezt a mindenféle foxi-maxit végzett eszperantóval legalizált ötvenévesen diplomát vásárló kis vezetők támogatásával

tükörfúró 2013.01.13. 11:48:41

Épül lefelé az állam szép lassan. Az egészségügy már ma egy vicc, nyilván minden leépítés és bezárás növeli a halandóságot, csak sajnos a teljes társadalomban, igy a nyugdijprobléma továbbra is fennmarad, nameg a döbbenetes szinvonalu ellátás az egyik komponense annak, hogy mindenki aki még képes valami értéket előállitani, sikítva menekül innen.

Igy zárul be az ördögi kör, rövidtávú érdekek mentén, dehát nincs ebben semmi rendkívüli.

Aki azt teszi, amihez épp hangulata van, ami a rövid távon jó, nem bemegy dolgozni, hanem lemegy a kocsmába, avval mi is lesz?

Ez az ország is pont ilyen lumpen politikailag, az élősködő elit mindig csak saját holnapi érdekeit nézte, letojta mi van az országgal, na most van az, lassan az egész ország egy gazdasági csődtömeg, egy bűzlő handabandázó unortodox ostobaságokat kurjongató romhalmaz.

hot-spot (törölt) 2013.01.13. 11:55:35

Én nagyon remélem hogy elküldik nyugdíjba ezt a sok kiégett 60 éves közalkalmazottat mindenhonnan és nagyon remélem,hogy nem engedik őket tovább dolgozni egy percig sem!
Ezzel felszabadulna egy rakás munkahely és a fiataloknak sem kéne világgá menniük,hova tovább nem kéne a BKV bérletpénztárnál a kiégett utálatos vén banya fejét nézegetnem tovább.

qaly 2013.01.13. 11:57:36

@tükörfúró: Az orvosi "elitben" is hasonlóan érdekes dolgok történnek! lásd orvosi kamara saját magának megszavazott milliós fizetései:
qaly.blog.hu/2013/01/01/orvostarsadalom_es_az_orvosi_kamara_egyenlok_es_egyenlobbek

hot-spot (törölt) 2013.01.13. 11:59:10

@aleb19: Ugye ugye,én ugyanezt tapasztaltam.A sok nyugdíj előtt álló,középfokú végzettséget az önéletrajzába behazudó,állását halálosan féltő, ősrégi bútordarabok,maximálisan ellehetetlenítenek minden fiatalt.

hot-spot (törölt) 2013.01.13. 12:01:28

@lavór: Biztos lehetsz benne,hogy ott is van bőven teljesen felesleges munkaerő,mind orvos,mind nővér (bármennyire furcsa is de így van),mind adminisztrátor és még sorolhatnám hány és hány területen vannak lébecoló semmilyen munkát végző emberkék.
Telefonközpont,könyvtár stb stb..

aleb19 2013.01.13. 12:04:03

@tükörfúró: éppen az a fő problémo hogy az állam-apparat nem épül le a bürokratikus-vízfej létszámban duplája a szükségesnek

lavór 2013.01.13. 12:06:22

@hot-spot:

Mondjuk halálosan unatkozó nővérrel nem sokat találkoztam a kórházakban, de lehet, hogy van néhány ilyen is. A létszámfelesleg túlnyomó részét még mindig nem ott keresném.

aleb19 2013.01.13. 12:07:55

@hot-spot: BKV-MAV pénztáros mamik ennek az elcseszett állami-hivatalnoki rendszernek emblematikus figurái

tükörfúró 2013.01.13. 12:16:21

@hot-spot: Te egy 3-6 éves állapotról beszélsz, telefonközpontos már gyakorlatilag sehol nincsen, minisztériumi, fenntartói utasítással szüntették meg.

Nomeg összekeversz két dolgot, az, hogy lazsálni látod a nővéreket, a beteg meg ott döglik meg, nem azonos avval, hogy az a nővér felesleges.

Vagy az osztályvezető főorvos napi 2-3 órát van bent,egyébként a maszekját, a patikáját, a politikai karrierjét(!) kavarja, na ez megint ez a történet, nem csak azért van emberhiány, mert effektive kevés a dolgozó, hanem mert a munkastílus olyan amilyen, és ez minnél feljebb vagyunk, annál jellemzőbb.

Egyébként meg ez a 22es csapdája, mindenki utálja a könvtárost, az informatikust, a karbantartót, mert "ezek csak pihennek", amig bezzeg mi. Ugye ott nem az ügyfélnek, hanem a kollegának kellene a szolgáltatás, rögtön máshogy néz ugyanarra a munkatempóra, amit ő is képvisel..

Csak ugye, amint nincs könyvtáros, mi is van? Nagy lakat és zárva. Ha nincs karbantartó, kiég a körte, onnantól sötét van? Vagy majd az orvos felmászik a létrára és nekiáll izzót cserélni?

Könnyű valamire azt mondani "teljesen felesleges", és megnint más valóban megoldani, hogy ne legyen rá szükség...

Anno végignéztem mi lett abbol, hogy külsős cégek intéztek mindent.

Infomratika: kijött a legujabb gépekhez szokott szervizmunkatárs az X bt-től..és talált egy 386dx-et..
kapott egy dos promptot...életében nem látott ilyet,.. itt most mit kellene csinálni..?

:D :D

hot-spot (törölt) 2013.01.13. 12:23:14

@tükörfúró: Nyilván egy hozzá nem értő mutyi volt a cég.
A hozzá nem értő trehány mutyikból és bratyikból is kurva sok van mindenütt.A legijesztőbb még is az,hogy már nem csak az állami szférába nyalják be magukat ezek,hanem a vállalkozóiba is.

tükörfúró 2013.01.13. 12:24:23

@aleb19: Én meg ugy találom, ha fiatal a pénztáros, az sem old meg semmit, ugyanolyan lassan halad a sor, sőt néha lassabban.

Ugye onanntol ,hogy ne költsünk a "felesleges" informatikusokra, meg festékre, meg mifenére, kézzel egy darab tollal irja a számlát.

Miközben a világ kellesebb fele "ott tart", nincs is bérlet, feltölthető kártyarendszer van, sőt már az sem kell, mobiltelefonnal megy az egész, ki sem kell a táskábol venni.

873ujr3rk 2013.01.13. 12:28:14

@hot-spot: "Én nagyon remélem hogy elküldik nyugdíjba ezt a sok kiégett 60 éves közalkalmazottat mindenhonnan és nagyon remélem,hogy nem engedik őket tovább dolgozni egy percig sem!
Ezzel felszabadulna egy rakás munkahely és a fiataloknak sem kéne világgá menniük,hova tovább nem kéne a BKV bérletpénztárnál a kiégett utálatos vén banya fejét nézegetnem tovább."

én nagyon remélem hogy nem vesznek fel helyettük senkit. nem akarom hogy biorobot legyen a bérletpénztárban, azt akarom, hogy utazási jogot vehessek bármilyen tömegközlekedési eszközre smsben.

nem akarom a feleslegesen óriási közszférát eltartani, de szeretnék jól fizetett egészségügyi és oktatási dolgozókat.

tükörfúró 2013.01.13. 12:34:21

@hot-spot: Dehogyis, kitünő cég volt. CSak avval nem szembesültek sehol, hogy az eszközállomány 20éves, olyan idős volt a gép, mint a szervizes gyerek aki kijött... :)
Ez van, ha 20évig nem költenek fejlesztésre, a 90es évek elején valahol máshol kidobott levetett romok szolgálnak nem egy helyen..

aleb19 2013.01.13. 12:34:28

@tükörfúró: nem az életkor a lényeg hanem a kedvesség, lassan változik ez hozzáállás még a kereskedelemben is most karácsony környékén tünt fel hogy végre pesten is rendszeresen előre köszönnek és elköszönnek az eladók ez külföldön alap itthon eddig kuriozium volt

873ujr3rk 2013.01.13. 12:35:24

kotvefuzve.postr.hu/robotkonyvtar

www.youtube.com/watch?v=3UxZDJ1HiPE

ma itt tart a világ. a másik postban az okos abban látja az ország felemelkedését, hogy majd bodzát szed a cigó. itt meg hogy mekkora jó a bérletpénztáros a fiatalnak mert majd nem megy külföldre.

hot-spot (törölt) 2013.01.13. 12:36:45

@873ujr3rk: Tehát magyarul nem akarsz fizetni,de szolgáltatásokat azt szeretnél.
Tipikus magyar mentalitás.Igényeg azok vannak marha nagyok,csak fizetni nem akarsz érte.

873ujr3rk 2013.01.13. 12:42:19

@hot-spot: miért ne akarnék fizetni. egyszerűen mint a parkolásért.
felszállok a buszra, küldöm az sms-t és kész. mi a faszról beszélsz ?

873ujr3rk 2013.01.13. 12:44:01

@hot-spot: továbbmegyek. az orvosért és az oktatásért is fizetni akarok, csak nem lehet, mert az állam azt mondja jobban tudja beosztani a pénzem ezért több mint a felét elveszi szétosztogatja mindenfelé én pedig kapom tőlük cserébe a teljesen vállalhatatlan szolgáltatásaikat.

hot-spot (törölt) 2013.01.13. 12:46:28

@873ujr3rk: Jobb lenne ha nem volnának adók és járulékok (kivétel a nyugdíj járulék,de azt is csak azért mert hirtelen nem lehetne megszüntetni).
Ellenben fizetni kellene az orvosnak,minden iskolának,tűzoltóknak,mentőnek,rendőrnek?

aleb19 2013.01.13. 12:47:16

@873ujr3rk: igenis szerintem komoly országban marasztaló ok lenne a magyar pasiknál ha fiatal jó-mellü-csajok vizespolóban dolgoznának a bkv pénztárban mivel erre kevés esély én tiplizek is az országból

873ujr3rk 2013.01.13. 12:49:02

@hot-spot: bizony kérlek. picit megnőne az "ingyenes" szolgáltatások értéke. de tudod mit ? a bevételem tizedét odaadnám a közösbe rendőrre, tűzoltóra és igazságszolgáltatásra.

hot-spot (törölt) 2013.01.13. 12:57:31

@873ujr3rk: Hát igen.
Ki kéne emelni a nagy közös kalapból az eügyet a postát a bkv-t az oktatást és a mávot.
És ezeket önálló lábra kéne állítani.
Bár akkor is ellopnák a pénzt és veszteségesek lennének az tuti.

Diopapa_sok 2013.01.13. 12:59:58

@qaly: Felénk (közoktatás) már évekkel ezelőtt megtörtént a "tisztogatás", (az összes nyugdíjas korú kollégát kötelező jelleggel elküldték a jól megérdemelt pihenésre) szóval várható volt, hogy előbb-utóbb az EU-ben is meglépik. Egy kis javítás a végére: Munkajogászok szerint a közalkalmazottnak nem munkaviszonya, hanem közalkalmazotti jogviszonya van. ;) (Freud ezen jót röhögne :D)

Zka77 2013.01.13. 13:06:24

@dr kíváncsivagyok: hogy jutott eszedbe Matolcsy az adócsökkentésről? :)

aleb19 2013.01.13. 13:10:07

@Zka77: mert esetleg Matolcsy nevéhez köthető a normális-csökkentett szja bevezetése megfejelve a családi adózással

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.01.13. 13:50:26

Most akkor hogy van az a keménykedés, hogy nyugdíj mellett nem lehe fizut kapni? Én mondjuk en bloc vezetném be, hogy akkor vagy dolgozik továb nyugdíj után valaki, vagy nyugdíjas.
Az már más kérdés, hogy az eü-ben nincsenek elegen, de ennek sem ez a megoldása.

netnepper 2013.01.13. 14:02:14

Az ország jelenlegi legnagyobb problémája pontosan az, hogy a közszférában majdnem mindenhol olyan szenilis nyuggerek dolgoznak meghatározó pozícióban - sajnos lekésve a koporsót -, akik még fénykorukban is alig érték el egy gyengébb képességű majom értelmi színvonalát.
Akik pedig az orvoshiány miatt aggódnának, nekik csak annyit, hogy ha a sok remegő kezű vén idióta dupla gázsija helyett a jelenleg kiszáguldó fiatal, jól képzett orvososokat fizetnék meg normálisan, mindjárt nem kellene orvos elvándorlásról beszélni.

aleb19 2013.01.13. 14:05:48

@ColT: 'eü-ben nincsenek elegen, de ennek sem ez a megoldása. ' sokan is vannak ez kiderült mikor kis időre bevezették a vizit-és kórházi napidíjat a mamik sajnálták a 600 ft ezért más szórakozás után néztek

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.01.13. 14:56:26

@aleb19: Elég DOLGOZÓ nincs.
A vizitdíjat meg akkor fogadom el, ha annyival kevesebb TB-t kell fizetni + egyéb adókat.

M. Péter 2013.01.13. 15:24:29

@zek11: Van egy EU direktíva, amely tiltja a munkában a életkor szerinti megkülönböztetést, emiatt pl. az Egyesült Királyságban már eltörölték a fix nyugdíjkorhatárt, és nem lehet a 65 éveseket csak a koruk miatt nyugdíjba küldeni, bár állami nyugdíjat már kaphatnak. Előbb-utóbb Magyarországon is így lesz.

kvadrillio 2013.01.13. 18:15:33

NEM AZ A BAJ, HOGY ÖREXIK A TÁRSADALOM, MIÓTA A FÖLDÖN ÉLÜNK, MINDIG IS ÖREGEDETT ÉS SOHA NEM ZAVART SENKIT, PLÁNE MOSTANÁBAN, AMIKOR DRASZTIKUSAN KI IS HALNAK AZ ÖREGEK, HISZEN KB KÉTSZER ANNYIAN HALNAK MEG MINT SZÜLETNEK. A BAJ AZ, HOGY NINCS MUNKALEHETŐSÉG, MERT EZ A DEGENERÁLT MAI VEZETŐRÉTEG MEGSZÜNTETETT 2 MILLIÓ MUNKAHELYET ÉS A LAKOSSÁG FELE A FEKETE-SZÜRKE GAZDASÁGBAN DOLGOZIK, AHONNAN SOHA NEM LESZ SEM ELÉG SZOLGÁLATI IDEJE A NYUGDÍJSZERZÉSHEZ SEM NYUGDÍJA !

AZ ORVOSOK MEG CSAK DOLGOZZANAK A NYUGDÍJ MELLETT, MERT REMÉLEM HAMAROSAN JÓL MEGVERIK A POLITIKUSOKAT AZÉRT, MERT EZT A RENDSZERT MEG AKARJÁK VÁLTOZTATNI, JELENLEG MINDENNEK AKKORA ÁRAT KÉPEZTEK, KÉPEZTETTEK, HOGY KELL A NYUGDÍJ MELLETTI JÖVEDELEM ! AMELYIK POLITIKUS MÁST AKAR, EL KELL ZAVARNI !!!!! NE RÖHÖGTESSEN MÁR !
ORVOSOKAT KIUTÁLTÁK KÜLFÖLDRE.....JELENTŐS RÉSZÜK PEDIG SZÉPEN ÁTNYERGELT A MAGÁNKLINIKÁKRA, EÜ-SZOLGÁLTATÓKBA SOKSZOROS PÉNZÉRT ! TEHÁT A DIREKT VÁRÓLISTÁKKAL, VOLUMENKORLÁTOKKAL LÉTREHOZTÁK A FIZETŐS-PÉNZES EGÉSZSÉGÜGYET, MERT A BETEGEK KÖZÜL SOKAN BETEGSÉGÜK OKÁN KÉNYTELENEK MEGNYITNI BUXÁJUKAT ÉS MAGÁNORVOSHOZ MENNI BÁRMILYEN FÁJDALMAS ÉRVÁGÁS IS NEKIK EZ, HISZEN NEM ANNYIBÓL ÉLNEK MINT AZ EZT KITALÁLÓ MILLIOMOS KÉPVISELŐCSKÉINK !

AZÉRT LÉTREHOZTÁK, KIIZZADTÁK A JÁRÁSI HIVATALOKAT IS, HOGY ODA MENEKÜLJENEK A 2014-BEN MEGFELEZETT PARLAMENTBŐL KIESŐ UJJFELMUTOGATÓ KÉPVISELŐCSKÉK...JÓ FIZETÉSEKÉRT, AMIT MAJD KÖZPÉNZBŐL NYÚLNAK LE !
NEM KELLENEK EZEK SENKINEK, SE ŐK, SE UTÓDJAIK !!!!!

zek11 2013.01.13. 18:47:08

@M. Péter:
Nem különböztetek meg 25 évesen iratták alá velem először aztán még vagy négyszer és nem küldenek nyugdíjba csak a munkjaviszonyom szűnik meg. mehetek máshová ha felvesznek...

Martian (törölt) 2013.01.13. 18:52:48

"Az egészségügyben pedig még összetettebb a helyzet."

Ismerek olyan alapellátáshoz tartozó rendelőt, amit be is zárhatnának, ha minden dokit nyugdíjba küldenek... és nincs fiatal jelentkező ezekre a pozíciókra.

Jimbo75 2013.01.13. 19:10:04

@na4: Az adócsaló vállalkozókat meg úgy megbüntetni, hogy abba a cége is belerokkanjon, rögtön lesz itt pénz....

tlantos 2013.01.13. 20:32:51

"hogy vonzóvá tegye a mindenkori kormány; rugalmasabb szabadságolások, rugalmasabb (rövidebb?) munkaidő:
mit brekegsz, bzmeg?
okmanyiroda, ugyfelszolgalat, stb.
nyitvatartas:
hetfon 8-18
kedd, szerda: 8-16
csutortok zarva
pentek 8-12
december 22-tol januar 7-ig zarva, mert csak.
Mindezt teljes fizetesert.

qaly 2013.01.13. 20:46:00

@tlantos: Pontosan ezt mondom, kedves és kultúrált hozzászóló, hogy a munkaidő esetleges rövidítésével, rugalmassá tételével próbáltak/próbálnak kedvezni a közalkalmazottnak a fent részletezett okok miatt...

M. Péter 2013.01.13. 20:52:11

@zek11: Határozott időre szóló szerződés max. 5 évre köthető.

zek11 2013.01.13. 21:31:24

@M. Péter:
A szerződés határozatlan időre szól, csak a szerződés megszűnik az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése esetén. Azért írtam alá többször, mert munkahelyet váltottam, változott a beosztásom és olyan is volt, hogy a munkáltatóm átalakult.

tlantos 2013.01.13. 21:39:03

@qaly: amig az en adombol engem nem szolgalnak ki tisztessegesen, es termelni sem termelnek semmi erteket, valamint adot sem fizetnek, addig a pofat be lehet fogni. Es nem mindenfele kivaltsagokat kerni.

qaly 2013.01.13. 21:48:23

@tlantos: Azért egy tanár, vagy egy orvos csak teremt értéket...és ők is közalkalmazottak. Mondjuk ott pont nem lehet felhozni a rövid munkaidőt...

tlantos 2013.01.14. 09:28:34

@zek11:
lassuk csak. a tanaroknak van ~50 nap fizetett szabadsaga egy evben. Az orszamuk igen messe esik a heti 40 oratol. A felkeszulesrol meg le lehet kattanni, minek felkeszulni, fejeben a tudas.
A dolgozatjavitas sem erv, volt egy fizikatanarunk. 4. oraban megirtuk a dolgozatot (meg minden mas osztaly, akinek aznap oraja volt), es a 7. ora utan kozolte, hogy meg nem tudja megmondani az eredmenyt, mert nincs kesz az osszes javitasaval.
Az orvos termt erteket, ja. Sajat maganak. Sir a szaja, hogy milyen megalazo helyzet ez a halapenz, de nemcsak elteszi, el is varja, sot, megmondja a tarifat is.

qaly 2013.01.14. 11:30:55

@tlantos: értem...Hát, sajnálom, hogy így látod a világot, ezek túlnyomórészt emóciókon és rossz saját tapasztalaton alapuló gondolatok, így érdemben nem tudok ezzel vitatkozni.

M. Péter 2013.01.14. 19:26:51

@zek11: Pont ezt tiltja a direktíva. Majd lesz Mo.-n is törvény, vagy akinek kedve, ideje és pénze van hozzá, az perelhet az Európai Bíróságon, amely más ügyben már eldöntötte, hogy a direktívákat akkor is alkalmazni kell, ha egy tagállam nem ültette át őket a nemzeti jogba.

zek11 2013.01.14. 20:16:59

Vagyis az emberek 99%-a esetén a helyzet változatlan!
süti beállítások módosítása